Ananevi Türk mutfağında geniş olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat şimendifer. Baharat, köklü evveli ile Türk harcamak tarımünün merkezinde yer almaktadır. Baharat veya asıl gereç olarak yemeklerde, şekerlilarda, turşularda, reçellerde ilkin yapmak üzere katı çok alanda damaklarda unutulmaz izler buzakır. Türk mutfağı, sıklıkla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan yalnızca bir kısmı kendine başmaklık özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çeşit baharat umumi olarak her yemekte uygunluklarına gereğince kullanılmaktadır. Baharatları harcamak pişirirken kullanabilir veya yemekten sonra demleyebilirsiniz. Usturuplu yemeklerde yakın oranlarda kullanabildiğiniz dönem, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi katkısızlar. üste doğanın deposundan mevrut baharatların iyileştirici etkisi olduğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme eden en katkısızlıklı besinlerin başında gelir. Bütün bu özelliklerin taçı aralık yemeklerinizi az buçuk tağyir etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, zevk, renk veya yararlanma amacı kabilinden farklı alanlara gereğince farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e doğru baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Baharat isimleri, hazırlanışlarındaki asıl deşenle aracısız ilişkili olma eğilimindedir. Baş olarak baharat çeşitleri fiziki özelliklerine gereğince toz, kuru ve taneli yapmak üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak malum en geniş baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu iki baharat aynı zamanda şekerlilıkları ile bilinir fakat yemeklere bile eklenebilirler. Toz baharatlar ise çok geniş oldukları karınin karınlerinde renk farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi alelumum safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve alelumum harcamak pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar muhteşem ölçübile nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar yeme ve karıneceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı karınecekler hazırlayabilirsiniz. Geniş toz baharatlar beyninde üçüncü renk sınıflandırmasına iye olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları beyninde köri, zerdeçhile, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin isimleri burada bitmiyor. Bu tarz şeylerin taçı aralık yeryüzünde henüz katı çok baharat bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz kabilinden baharatlar, farklı strüktürları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. üste temelı baharatlar asıl sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuştur. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının gerçek sebebi hiç şüphesiz nadir olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetineşeli ve özel muamelat mucip dolu ve keskin tatlar oldukları karınin çoğunlukla değersiz miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mai haşhaş veya zahter kabilinden baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem enikonu şifalı hem bile özellikle şekerlilarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında bileğerlendirilebilecek öteki baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, yekten aşkın baharatın yaraşır oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Alelumum ete zevk zammetmek kabilinden amaçlarla kullanılmaktadır. üste bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce evire çevire baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çeşit baharat Türk mutfağında çok giranbaha bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Küçük asya sınırları içre en geniş kullanılan tatlar beyninde yer almakta ve dolayısıyla Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Sık kullanımları haysiyetiyle yiyeceklerde hemen fark edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört yamaç pozitifrırlar. Küçük asya mutfağında son basamak uyumlu ve yaşamsal olan bu yedi çeşit, alelumum bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle şarki ve Güneydoğu Küçük asya mutfağında önemli bir yere iye olan toz veya pul kabilinden biber bazlı baharatlar hemen hemen bütün yemeklerin asıl malzemesidir. Üretimi karınin bezgi biberi adı maruz özel bir biber türü mucip bu baharat türü, katkısızlıklı strüktürsıyla da bölüm dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, örgensel baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi gerçek baharat beyninde yer düz hem bile Güneydoğu Küçük asya ile özdeşleneşeli ve biber özü karınaziz bir öteki baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, öteki biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle hemen fark edilir. üste üzücülığın pullardan farklı olarak ağızda henüz geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan fakat farklı bir strüktürya iye olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda alelumum nanıaziz ve zeytinyağı ile tüketilen katkısızlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk gelmek karınin Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Küçük asya mutfağının talihı Seven Spices
Yedi baharatın belki bile en malum üyesi olan karabiber, hem pare hem bile toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz zehir ten ürünlerinde aracısız pişmiş gıdaların üzerine konularak geniş olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, har iklimlerde yetineşeli karabiberlerden strüktürlır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kabilinden ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları haysiyetiyle karabiber üretimi karınin mükemmeldir. üste yiyecekğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin gerçek yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem bile tahılın en faydalı veçheü sindirimi kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle makul miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat beyninde bir özge talih olan kekik, geniş bir yararlanma düzı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları içre ferah miktarda yetişmesi, kekiğin biraşırı varyasyonda kullanılmasının asıl sebebidir. Dirlik laf konusu olduğunda, biraşırı katkısı olan beşer cisim sistemi karınin iyidir. Kekik otu kabilinden temelı çkamer türleri günün sonunda yorgunluğu izale etmek karınin düzgün gelebilir. Bir öteki baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en müstehap baharatlarından biri olduğu karınin Küçük asya’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu baharat hemen hemen her yemekte kullanılabilir. Baharatın karınindeki esanslara sargılı olarak farklı akıbetlara düzgün gelebilmektedir. Bu açıdan karınerik ve hammaddelere gereğince uzmanlardan payanda alarak ürünleri dağıtırken yararlanma önerilerine uyabilirsiniz.
Habbe gerçek direği olan baharat çeşitleri ve mutfak kullanımları, yakın orantıda ve yakın miktarda kullanıldığında her yaşfecir kullanıcıya düzgün gelebilir.
Olağandışı ve tarumar baharatlar
Sayısız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın taçı aralık karışım strüktürsına iye olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini hileıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, alelumum birkaç baharatın ve bu baharatlara zevcelik eden aromatik otların karışımıdır. Berenarı pop olan bu karışımlar hem tatbik hem bile lezzetli çözümlerdir. Popülerliği haysiyetiyle adından sık sık laf ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü etli ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok henüz fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her dönem taçınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi uçarıca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin asıl maddesi kişniştir. Ancak biraşırı farklı baharat karınerir. Türk köftesine adını veren en gerçek maddelerden biri bile bu köfte çeşnisidir. Dolma ya da kebap kabilinden yiyeceklerde geniş olarak kullanılan bu ürün yardımıyla hem damağınızda zevk bırakan hoş bir deneyim yaşarsınız hem bile yiyecekleri henüz hızlı sindirir ve katkısızlıklı bir harcamak yersiniz. Bir öteki tarumar baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Munzamşi tadı yardımıyla özellikle salatalar karınin uygundur. Ancak sumak baharatı alelumum salatalarda, çorbalarda veya ten yemeklerinde kullanılır. Hangi akarsuşların tabii özlerinde antioksidan karınerdiğini heves ediyorsanız ürün bazennda inceleyebilirsiniz.